Komparace společností EUROMEDIA GROUP, a.s. a Albatros Media a.s. pomocí vybraných nástrojů finanční analýzy - Žofčáková, Tereza (2025)
Tato práce se zabývá komparací a analogií společností Albatros Media a EUROMEDIA GROUP. Vybrané podniky jsou nakladatelské společnosti, oba ovšem s jinými vedlejšími činnostmi, přesto působí na primárně na stejném trhu, každá společnost se však zaměřuje na jiného odběratele. Společnost Albatros Media se zaměřuje více na výrobní činnost a své tituly prodává nejvíce na B2B trhu, v posledních letech také expanduje do zahraničí. Společnost EUROMEDIA GROUP se oproti tomu zaměřuje více na obchodní činnost a působí na B2C trhu, zejména skrze svou síť knihkupectví. Celá problematika je řešena z primárně ekonomického pohledu za podpory účetních dat a vybraných ukazatelů finanční analýzy. Tyto ukazatele následně poukázaly na rozdíl zadluženosti společností, přičemž podíl vlastního kapitálu společnosti EUROMEDIA GROUP v posledních letech prudce poklesl. Obě společnosti jsou pak z různých pohledů porovnatelné, zcela srovnatelné však nejsou.