Elektromobilita v kontextu daňové politiky - Kubíčková, Lucie; Klazar, Stanislav, 1974-; Havlík, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá dopady rozvoje elektromobility na daňové příjmy veřejných rozpočtů v České republice. První část práce se věnuje teoretickému vymezení elektromobility, jejímu vývoji v České republice a v Evropě, dostupnosti dobíjecí infrastruktury a přehledu strategických dokumentů. Dále jsou popsány základní principy zdanění dopravy, a to především spotřební daně z minerálních olejů, zdanění elektřiny a silniční daně. Jsou také uvedeny přístupy ostatních států ke zdanění a podpoře čisté mobility. V praktické části je provedena analýza vývoje a projekce daňových příjmů z pohonných hmot a z elektřiny, přičemž je využita metoda scénářové analýzy. Výsledky ukazují, že s rozvojem elektromobility dojde v budoucnu k výraznému výpadku příjmů ze spotřební daně z minerálních olejů, k jehož vyrovnání bude nutné zavést kompenzační opatření.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses