Funkční měna a její vliv na účetnictví - Průšová, Michaela (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou funkční měny a jejím uplatněním v českém účetnictví, s důrazem na praktické dopady této změny. Teoretická část analyzuje koncepční aspekty v rámci mezinárodního účetního standardu IAS 21 a novely zákona o účetnictví účinné od 1. ledna 2024. Popsány jsou postupy při zavedení funkční měny, účtování kurzových rozdílů a přepočtu na měnu vykazování. Praktická část se opírá o případovou studii společnosti DEZA, a.s., posuzující vhodnost přechodu na euro. Analýza zkoumá měnovou strukturu, řízení kurzových rizik a splnění legislativních kritérií. Závěry potvrzují splnění podmínek a očekávané ekonomické přínosy, včetně návratnosti investice do 10 měsíců.