Funkční měna a její vliv na účetnictví - Průšová, Michaela; Müllerová, Libuše, 1945-; Zelenková, Marie, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou funkční měny a jejím uplatněním v českém účetnictví, s důrazem na praktické dopady této změny. Teoretická část analyzuje koncepční aspekty v rámci mezinárodního účetního standardu IAS 21 a novely zákona o účetnictví účinné od 1. ledna 2024. Popsány jsou postupy při zavedení funkční měny, účtování kurzových rozdílů a přepočtu na měnu vykazování. Praktická část se opírá o případovou studii společnosti DEZA, a.s., posuzující vhodnost přechodu na euro. Analýza zkoumá měnovou strukturu, řízení kurzových rizik a splnění legislativních kritérií. Závěry potvrzují splnění podmínek a očekávané ekonomické přínosy, včetně návratnosti investice do 10 měsíců.
Vedoucí práce: Libuše Müllerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses