Analýza nemovitostního trhu v ČR - Hrdlička, Jakub; Radová, Jarmila; Vasyliev, Dmytro; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou nemovitostního trhu v České republice po roce 2010. Cílem práce je zhodnotit, jak různé makroekonomické faktory, především průměrná mzda, inflace, úrokové sazby, HDP a míra nezaměstnanosti, ovlivňují vývoj cen nemovitostí a dostupnost vlastního bydlení. Dále se práce věnuje popisu hlavních příčin růstu cen nemovitostí, mezi které patří nízká nabídka bytů, růst stavebních nákladů, investiční nákupy, demografické změny a vliv krátkodobých pronájmů typu Airbnb a Booking. Součástí analýzy je srovnání vývoje cen bytů a rodinných domů, vývoj nájemného i měsíčních nákladů domácností na bydlení. Práce obsahuje také ekonometrický model, který analyzuje statistický vliv makroekonomických faktorů na růst průměrných indexů nabídkových cen bytů. Do zkoumaných kategorií je zahrnuta Praha, Česká republika bez Prahy a Česká republika jako celek. V bakalářské práci jsou využita aktuální data z Českého statistického úřadu, Hypoteční banky, České národní banky a Deloitte Property Indexu. Závěr práce poukazuje na zhoršující se dostupnost bydlení v důsledku nesouladu mezi tempem růstu mezd a cen nemovitostí a zároveň identifikuje faktory, které by mohly vést k budoucí stabilizaci trhu.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses