Analýza vlivu makroekonomických faktorů na výkonnost německého akciového trhu - Prokeš, Jan; Quang, Tran Van; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Práce je zaměřena na analýzu vztahu mezi makroekonomickými faktory a výkonností německého akciového indexu DAX. Zvláštní důraz je kladen na období po začátku války na Ukrajině v roce 2022. Cílem je zjistit, zda tento geopolitický šok ovlivnil vztahy mezi makroekonomickými ukazateli a německým akciovým trhem. V teoretické části jsou vymezeny trhy cenných papírů a německé hospodářství. Empirická část je založena na regresní analýze časových řad s kvartálními daty z let 2005–2024. Zkoumané proměnné zahrnují úrokovou míru, míru inflace, HDP, peněžní agregát M3, směnný kurz EUR/USD a index S&P 500. Pro analýzu dopadu války jsou použity interakční proměnné. Z analýzy vyplývá, že se během války změnil směr působení vybraných faktorů, avšak statisticky významný vliv války se nepodařil prokázat u všech zkoumaných proměnných.
Vedoucí práce: Van Quang Tran
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses