Digitální měna centrální banky jako platební medium budoucnosti - Malykhin, Kirill; Quang, Tran Van; Koderová, Jitka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Práce začíná motivací pro CBDC v souvislosti s ústupem hotovosti, digitalizací plateb a tlakem kryptoměn, poté definuje centrálně bankovní digitální měnu a porovnává ji s hotovostí, bankovními depozity a kryptoměnami. Následuje historický přehled od raných experimentů k pilotům e-CNY a Sand Dollar. Na základě případových studií Sand Dollaru, e-CNY, Bakongu a eNairy práce analyzuje klíčové přínosy (efektivita plateb, finanční inkluze, nové nástroje měnové politiky) a rizika (soukromí, kybernetická bezpečnost, dopady na bankovní sektor). Dále zkoumá dopad na měnovou politiku, včetně úročených modelů a „helikoptérových“ transferů, hodnotí přeshraniční piloty mBridge, Dunbar a Icebreaker a popisuje globální scénáře od regionálních bloků po multipolární systém. Závěr shrnuje hlavní poznatky, odpovídá na výzkumné otázky a navrhuje doporučení pro další výzkum a politiku.
Vedoucí práce: Van Quang Tran
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses