Nemovité věci v účetnictví a v daních - Pařilová, Andrea (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou nemovitých věcí z pohledu účetní a daňové legislativy platné v České republice. Teoretická část se věnuje právnímu vymezení nemovitostí, jejich zařazení v účetnictví a aspektům souvisejícím s jejich pořízením, odpisováním, opravami, technickým zhodnocením a vyřazením. Praktická část je zaměřena na analýzu účetního zachycení nemovitého majetku u kulturních institucí, konkrétně muzeí a galerií. Cílem práce je identifikovat specifika účetního přístupu k nemovitostem a porovnat rozdíly podle právní formy a zřizovatele jednotlivých institucí.