Odložená daň ve vazbě na ocenění současnou hodnotou dle návrhu nového zákona o účetnictví - Olšiak, Jakub (2025)
Tato práce se věnuje vymezení pojmu odložené daně a systematickému popisu metod jejího stanovení, přičemž cílem je poskytnout čtenáři ucelený přehled o principech výpočtu odložené daně. Současně je zde definována současná hodnota jako nástroj zohlednění časové hodnoty peněz v účetním výkaznictví. V této souvislosti je analyzován způsob využití současné hodnoty v mezinárodních účetních standardech IFRS. Práce rovněž reflektuje nové legislativní vymezení aktiv a pasiv obsažené v návrhu nového zákona o účetnictví. Stěžejní část je zaměřena na analýzu dopadů změn do účetnictví a výkaznictví účetní jednotky, a to prostřednictvím modelového příkladu, na kterém jsou aplikovány zvolené metodiky a následně komentován jejich dopad. V závěru je navrhovaná legislativní změna ilustrována na konkrétní společnosti za účelem zhodnocení jejího praktického významu.