Dlouhodobý nehmotný majetek v porovnání českých předpisů a IFRS - Kohoutová, Petra (2025)
Předmětem této bakalářská práce je porovnání úpravy dlouhodobého nehmotného majetku podle českých účetních standardů a Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS). Práce nejprve analyzuje definici, způsob prvotního i následného oceňování, odpisování a vyřazení tohoto typu majetku v rámci obou přístupů. V případě české úpravy jsou zde navíc uvedeny konkrétní příklady nehmotného majetku, které jsou do této kategorie zařazovány. Závěr teoretické části shrnuje hlavní rozdíly mezi oběma úpravami – zejména v definici aktiva, v přístupu ocenění a možnosti přecenění na reálnou hodnotu nebo v určení doby použitelnosti. Druhá část práce je pak věnována statistické analýze, která zkoumá vykazování nehmotného majetku na vzorku 60 účetních závěrek sestavených podle obou standardizací. Praktická část ukazuje, jaký podíl mají dlouhodobá nehmotná aktiva na celkových dlouhodobých aktivech, která konkrétní položka je nejčastěji vykazována, nebo jaké způsoby ocenění a odpisování účetní jednotky preferují.