Realitní trh a investice do nemovitostí : Cesta k pasivnímu příjmu - Korenkova, Yulia (2025)
Bakalářská práce „Realitní trh a investice do nemovitostí: Cesta k pasivnímu příjmu“ se zaměřuje na zkoumání problematiky investování do rezidenčních nemovitostí za účelem dosažení pasivního příjmu v České republice. Teoretická část zahrnuje analýzu realitního trhu z investičního hlediska. Zabývá se otázkou, zda jsou nemovitosti vhodným nástrojem pro ochranu a zhodnocení kapitálu. Zároveň se věnuje otázce, do jaké míry je výhodné investovat do nemovitostí v době ekonomické nejistoty a jaké faktory ovlivňují jejich hodnotu a výnosnost. Praktická část se soustředí na porovnání dlouhodobého a krátkodobého pronájmu, kalkulaci nákladů a výnosů a výpočet návratnosti investice (ROI) na dvou konkrétních příkladech bytů. Hlavním cílem této bakalářské práce je poskytnout rozbor, zda je v této době možné dosáhnout pasivního příjmu pomocí investice do nemovitosti a využitelnosti různých nástrojů financování. Výsledky ukazují, že nemovitosti mohou být efektivní cestou k pasivnímu příjmu. Mým vlastním přínosem je aplikace teoretických poznatků na reálný případ a zhodnocení výnosnosti.