Vývoj japonské měny po druhé světové válce - Hagino, Takuya (2025)
Tato práce se zabývá vývojem japonské měny (jenu) v poválečném období 20. století až do přelomu tisíciletí. Cílem je analyzovat klíčové změny měnového kurzu japonského jenu v kontextu hospodářské politiky, mezinárodního měnového systému a vnějších ekonomických vlivů, které zásadně ovlivnily hodnotu japonské měny. Vývoj japonské měny je v práci sledován na základě měnového páru JPY/USD. Práce je rozdělena na tři hlavní kapitoly, které poukazují na zavedení fixního měnového kurzu 360 JPY/USD a následný přechod na plovoucí měnový kurz tzv. „floating“, vliv mezinárodních dohod jako byl Plaza Accord, a v neposlední řadě úlohu Bank of Japan (BoJ) v řízení měnové politiky. Důležitým aspektem je propojení směnného kurzu s vývojem platební bilance, exportní výkonností a strukturální transformací japonské ekonomiky. Výsledkem práce je zjištění, že vývoj japonské měny měl v druhé polovině 20. století postupný trend apreciace, kdy na přelomu milénia dosáhla hodnoty až 100 JPY/USD a je zrcadlem formování ekonomické stability Japonska a silného exportně založeného postavení na globální scéně. Porozumění vývoje jenu je klíčové pro pochopení dnešního postavení jak japonské měny, tak ekonomiky na globální ekonomické scéně.