Verifikace vybraných predikčních modelů - Hurieiev, Denys; Šmídová, Radana, 1977-; Marek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Cílem této práce je verifikace vybraných predikčních modelů, konkrétně budou použity Kralicekův Quicktest, Index bonity a Aspekt Global Rating (AGR) jako skupina bonitních modelů a Index důvěryhodnosti manželů Neumaierových (IN 05), Altmanův bankrotní model, Tafflerův model a Ohlsonův bankrotní model jako skupina bankrotních modelů. Tyto modely budou aplikovány na dvě dvojice podniků v časovém horizontu čtyř let. V každé z dvojic se jedna ze společností na konci sledovaného období dostane do insolvence, zatímco druhá bude vykazovat dobré finanční zdraví. Tento přístup umožní názornou komparaci výsledků testů a umožní posoudit, zda poskytují jednoznačné závěry, nebo zda analyzované podniky spadají do tzv. šedé zóny, kde nelze s jistotou predikovat budoucí vývoj. První analyzovanou dvojici tvoří společnosti 3M Company a General Motors Corporation, druhou pak Třinecké Železárny, a. s. a Vítkovice Heavy Machinery a. s.
Vedoucí práce: Radana Šmídová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses