Řešení pokročilých vzájemných vazeb mezi jednotkami zahrnutými do konsolidované účetní závěrky - Doušová, Klára (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou konsolidace účetních závěrek v případech složitějších vlastnických struktur podnikových skupin. Zaměřuje se na jednotlivé typy propojení mezi účetními jednotkami, jako jsou vazby přímé, nepřímé, zpětné a cyklické, a jejich dopad na aplikaci plné metody konsolidace i metody ekvivalence. Cílem práce je analyzovat příslušná ustanovení českých účetních předpisů i mezinárodních standardů IFRS a ověřit jejich aplikovatelnost na komplexní struktury. Nedílnou součástí je tvorba modelových příkladů, které ukazují výpočty skutečných podílů, goodwillu, nekontrolních podílů či rozdělení pořizovací ceny. Práce přináší možné interpretační přístupy a upozorňuje na místa, která nejsou upraveny legislativou a vyžadují odborný úsudek. Výsledky práce mohou sloužit jako základní metodická pomůcka i jako nástroj pro zvýšení srozumitelnosti účetních výkazů pro jejich uživatele.