Řešení pokročilých vzájemných vazeb mezi jednotkami zahrnutými do konsolidované účetní závěrky - Doušová, Klára; Zelenka, Vladimír, 1961-; Čiperová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou konsolidace účetních závěrek v případech složitějších vlastnických struktur podnikových skupin. Zaměřuje se na jednotlivé typy propojení mezi účetními jednotkami, jako jsou vazby přímé, nepřímé, zpětné a cyklické, a jejich dopad na aplikaci plné metody konsolidace i metody ekvivalence. Cílem práce je analyzovat příslušná ustanovení českých účetních předpisů i mezinárodních standardů IFRS a ověřit jejich aplikovatelnost na komplexní struktury. Nedílnou součástí je tvorba modelových příkladů, které ukazují výpočty skutečných podílů, goodwillu, nekontrolních podílů či rozdělení pořizovací ceny. Práce přináší možné interpretační přístupy a upozorňuje na místa, která nejsou upraveny legislativou a vyžadují odborný úsudek. Výsledky práce mohou sloužit jako základní metodická pomůcka i jako nástroj pro zvýšení srozumitelnosti účetních výkazů pro jejich uživatele.
Vedoucí práce: Vladimír Zelenka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses