Bitcoin a kryptoměny : Historie, cenové faktory a budoucí vývoj - Shutyi, Daniil; Mandel, Martin, 1962-; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce se zabývá vývojem relativně nového finančního a technologického fenoménu - kryptoměn, přičemž hlavní pozornost je věnována nejvýznamnější z nich, Bitcoinu. V práci je popsán historický vývoj kryptoměn a jejich základní principy fungování. Na příkladu Bitcoinu se dále zkoumá charakter kryptoměn jako aktiva a jejich zařazení do účetnictví. Praktická část práce se věnuje empirické analýze, ve které je sledován vliv vybraných ekonomických ukazatelů - inflace, amerického HDP, akciového indexu, ceny zlata a síly dolaru - přičemž byly zohledněny i významné mediální události pomocí dummy proměnných. Z výsledků vyplývá, že na cenu bitcoinu měly největší vliv především faktory, jako jsou vývoj amerického HDP, nominální efektivní kurz dolaru a mediální zájem v konkrétních obdobích. Parametry u ostatních proměnných se také ukázaly jako významné, ale s menším dopadem na výsledky.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses