Cash pooling ve finančním řízení - Brzický, Matěj (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje cash poolingu jako nástroji centralizace likvidity ve skupinách podniků. Cílem je zhodnotit jeho přínos pro finanční řízení, a to zejména z pohledu úrokových nákladů, likvidity a zadluženosti. Teoretická část vychází z rešerše českých i zahraničních zdrojů, zatímco praktická část staví na aplikaci teorie na modelovém příkladu fiktivní skupiny SPETECO Group. Výsledky ukazují, že zavedení cash poolingu vede k výrazné úrokové úspoře a celkovému zlepšení finanční stability, a může tak sloužit jako podklad pro rozhodování finančních manažerů.