Baumolova nákladová choroba ve zdravotnictví - Krauzovičová, Vendula (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá uplatněním teoretického konceptu Baumolovy nákladové choroby ve zdravotnictví. Cílem práce je analyzovat, do jaké míry lze rostoucí mzdové náklady ve zdravotnictví tímto konceptem vysvětlit a jaké má tento vývoj implikace pro fiskální politiku. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První část poskytuje teoretické zakotvení Baumolovy nákladové choroby a vymezuje klíčové charakteristiky sektorů se stagnující produktivitou. Druhá část se zaměřuje na přehled současného stavu poznání, včetně empirických studií potvrzujících přítomnost tohoto jevu ve zdravotnictví různých zemí. Poslední část představuje vlastní analýzu vybraných makroekonomických a institucionálních dat v České republice v letech 2013–2023. V rámci této části je provedena trendová analýza vývoje mzdových nákladů ve fakultních nemocnicích a souvisejících výdajů Ministerstva zdravotnictví ČR. Dále je zkoumán vztah mezi produktivitou nemocnic, měřenou počtem hospitalizací a ambulantních ošetření, a jejich mzdovými náklady. Výsledky analýzy naznačují přítomnost Baumolovy nákladové choroby a potřebu širší diskuse o dlouhodobé udržitelnosti veřejného financování zdravotní péče.