Systémové riziko a systémově významné instituce - Nebehayová, Markéta; Blahová, Naďa, 1958-; Marková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá systémovým rizikem a rolí systémově významných institucí v oblasti finanční stability. První část se věnuje definici systémového rizika, jeho zdrojům, indikátorům a rozdělení na strukturální a cyklickou složku, včetně odlišení od jiných typů rizik. Následuje výklad systémově významných institucí, jejich klasifikace a rozlišení na domácí a globální (J-SVI, G-SVI, G-SIB). Druhá část se zaměřuje na nástroje makroobezřetnostní politiky, zejména kapitálové rezervy určené k omezení systémového rizika. Závěrečná část analyzuje výpočet skóre J-SVI a G-SIB a vývoj vybraných ukazatelů u Deutsche Bank a China Construction Bank. Cílem práce je ukázat význam správného odhadu systémového rizika a vliv jednotlivých složek na výsledné skóre G-SIB.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses