Klady a zápory doplňkového penzijního spoření - Taufer, Matěj (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním doplňkového penzijního spoření a dlouhodobého investičního produktu jako dvou hlavních nástrojů třetího pilíře důchodového systému v České republice. Cílem práce je zhodnotit výhody a nevýhody obou produktů a zjistit, pro jaké cílové skupiny jsou jednotlivé varianty vhodné. Teoretická část se věnuje jejich legislativnímu zakotvení a fungování, zatímco v analytické části jsou použita data Ministerstva financí, SWOT analýzy a modelové výpočty pro posouzení výnosnosti. Práce dále hodnotí vývoj poptávky po těchto produktech a vliv pandemie COVID-19 na chování obyvatel. Závěrem práce nabízí doporučení na základě srovnání obou nástrojů.