Role controllingu v podniku - Hrubý, Michal; Šoljaková, Libuše; Wagner, Jaroslav, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na roli controllera v podniku a identifikaci náplně práce a klíčových požadavků, které jsou na tuto pozici kladeny na českém pracovním trhu, a platového ohodnocení v praxi. Teoretická část se věnuje vymezení controllingu, jeho cílům, funkcím a začlenění do organizační struktury. Dále popisuje profil controllera z pohledu odborných i osobnostních předpokladů. Praktická část je založena na analýze sedmi pracovních inzerátů, z nichž byly získány konkrétní údaje o náplni práce, požadavcích na praxi, vzdělání, softwarových dovednostech, jazykových znalostech, charakterových vlastnostech a nabízené mzdě. Analýza potvrdila, že náplň práce controllera vykazuje vysokou míru variability. Výsledky analýzy dále odhalily, že mezi nejčastější požadavky patří předchozí praxe v oblasti controllingu, vysokoškolské vzdělání ekonomického směru, znalost programů jako Microsoft Excel a SAP a schopnost komunikovat v anglickém jazyce. Dále bylo zjištěno, že průměrná mzda na této pozici převyšuje celorepublikový průměr o více než 42 %. Výstupem práce je také přehled doporučení, který mohou sloužit jako praktický návod pro uchazeče o zaměstnání v oblasti controllingu.
Vedoucí práce: Libuše Šoljaková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses