Finanční gramotnost, sebevědomí spotřebitelů a popularita finančních produktů v Evropské unii - Flodrman, Matyáš; Vyletelka, Michal; Volf, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce je zaměřena na finanční gramotnost, sebevědomí spotřebitelů a popularitu finančních produktů. Úvodní kapitola popisuje základní teoretické principy v oblasti chování spotřebitelů na trhu a metodiku měření finanční gramotnosti v propojení s výsledky již realizovaných měření. Ve druhé části jsou popsány základní skupiny finančních produktů z pohledu jejich funkce a historického vývoje. Závěrečná kapitola je věnována empirickému vyhodnocení výstupů z dotazníkového šetření Flash Eurobarometer 525 prostřednictvím regresních modelů. Lineární regresní model odhadnutý metodou nejmenších čtverců s robustními směrodatnými chybami ukázal statisticky významný vztah mezi nadhodnocením vlastních finančních znalostí respondentů a jejich úrovní finanční gramotnosti, výší příjmů, vzděláním a věkem. Popularita finančních produktů byla zkoumána pomocí logistických regresních modelů. Ve většině případů byly identifikovány významné souvislosti mezi vlastnictvím konkrétních typů produktů a úrovní finanční gramotnosti, výší příjmů, vzděláním, věkem a státní příslušností respondentů. Závěry poukazují na významnou roli prostředí a vlastností jednotlivce na rozhodování na trhu.
Vedoucí práce: Michal Vyletelka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses