Dopady elektromobilitiy na ekonomiku - Výbošťok, Martin (2025)
Bakalárska práca sa zameriava na prehľadné a zrozumiteľné porovnanie výhodnosti elektromobility v porovnaní s vozidlami so spaľovacím motorom na základe dát za obdobie rokov 2015 až 2023. Porovnanie je realizované prostredníctvom súčtu nákladov v troch oblastiach, ktoré boli identifikované ako najvhodnejšie pre túto analýzu: environmentálne náklady spojené s výrobou, environmentálne náklady z prevádzky a ekonomické amortizačné náklady spojené s výstavbou dobíjacej a tankovacej infraštruktúry. Výsledkom práce je vyhodnotenie finálnych hodnôt na základe reálnych dát, ako aj identifikácia a vyhodnotenie možných alternatívnych scenárov, ktoré v priebehu analýzy vyplynuli ako relevantné s potenciálom ovplyvniť finálne hodnoty. Prínosom autora je prepojenie dostupných dát do jednotného modelu a rámcové zhodnotenie výhodnosti elektromobility z pohľadu ekologických a ekonomických nákladov na území EÚ.