Analýza dopadů Brexitu na obchod, migraci pracovní síly a ekonomický růst Velké Británie a členských zemí EU 2003-2023 - Janda, Tadeáš; Rotschedl, Jiří, 1982-; Prošková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce zkoumá dopad Brexitu na migrační toky, intenzitu obchodu a ekonomický růst Velké Británie a Evropské unie. Cílem této práce je potvrdit hypotézu o negativním dopadu Brexitu na vybrané ukazatele. Na čtvrtletních datech pro zmíněné ukazatele je tento dopad zkoumán metodou Difference-in-Differences. Jsou zkoumána dvě hlavní období. První je definováno od třetího kvartálu roku 2016 a reprezentuje období po referendu o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Druhé období je definováno vystoupením Velké Británie, tj. od druhého kvartálu roku 2020. Dopady jsou zkoumány oproti několika zvoleným kontrolním státům, zejména Německu, Irsku a Francii. Výsledky nasvědčují tomu, že Brexit negativně ovlivnil obchodní intenzitu mezi Velkou Británií a zeměmi EU15. Negativně ovlivněny byly rovněž i migrační toky mezi se zeměmi EU27. Nicméně z důvodu slabého paralelního trendu u interakčních párů nelze dospět ke kauzálnímu vysvětlení. Navzdory očekávání a publikacím předních agentur jsou dopady na ekonomický růst pozitivní, což může být způsobeno charakterem metody DID a dalšími exogenními šoky.
Vedoucí práce: Jiří Rotschedl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses