Exotické varianty měnových derivátů a zajištění měnového rizika - Modrák, Martin; Mandel, Martin, 1962-; Rosický, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou měnových derivátů s akcentem na složitější exotické varianty a jejich využití v praxi. Hlavním cílem je analyzovat principy a vlastnosti konkrétních derivátů, dále testovat jejich aplikaci prostřednictvím pokročilejších strategií pro zajištění měnových rizik. V teoretické části jsou nejprve systematicky definovány základní měnové deriváty, přičemž zvláštní pozornost je věnována jejich exotickým variantám. V této části práce je také kladen důraz na metody oceňování derivátů a jejich význam v řízení rizik. Empirická část práce analyzuje vybrané přístupy k zajištění měnového rizika pomocí variantních forem derivátů, za využití skutečného vývoje historických časových řad. Výstupem empirické části bude doporučení pro volbu vhodného zajišťovacího nástroje s ohledem na výchozí expozice podniku a různé scénáře vývoje spotového kurzu.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses