Účetní a daňový dopad zásady opatrnosti - Novotná, Lucie (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na zásadu opatrnosti a její využití v účetnictví. Teoretická část stručně shrnuje legislativní regulace účetnictví v České republice, následně je pozornost věnována vybraným pojmům důležitým pro pochopení teoretické části. Největší podíl teoretické části je věnován samotnému vymezení jednotlivých nástrojů opatrnosti. V jednotlivých kapitolách jsou popisovány opravné položky, oprávky, rezervy a odložená daň. U každého nástroje je přidán krátký příklad pro lepší pochopení. Následuje praktická část, ve které je na vzorku dvaceti společností analyzována aplikace nástrojů zásady opatrnosti.