Riziková prémie země pro Ruskou federaci v podmínkách politické nestability - Ustyuzhanina, Elena (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku kvantifikace rizika země Ruské federace v kontextu politické nestability. Práce zkoumá existující metodologie hodnocení rizika země a úpravy modelu CAPM za účelem nalezení adekvátního způsobu stanovení rizikové přirážky v podmínkách omezené dostupnosti statistických dat. Analýza se soustředí na vývoj rizikové přirážky v reakci na nepříznivé politické a ekonomické události, jako jsou vojenské konflikty a ekonomické sankce. Závěry práce naznačují, že prezentovaná metodologie dokáže reflektovat změny rizika země a poskytuje praktické přínosy pro investiční rozhodování i oceňování podniků v nestabilním prostředí. Tato metodika může být dále aplikována v podobných podmínkách v jiných zemích, což zvyšuje její hodnotu pro odbornou praxi.