Dopad změn ve zdanění příjmů z činnosti od roku 2021 v ČR - Foret, David (2025)
Bakalářská práce se zabývá novelizací zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů a jejím vlivem na disponibilní příjem poplatníka daně fyzických osob a inkaso do státního rozpočtu. V teoretické části jsou objasněny definice daně, její funkce a konstrukční prvky. Věnuje se také moderní historii zdanění příjmů fyzických osob a konceptům výpočtů daně v roce 2020 a 2021. Dále popisuje novelizaci legislativy zdanění příjmů fyzických osob. Praktická část navazuje s porovnáním konceptů zdanění příjmů pro zobrazení vlivu změn novelizace na čisté příjmy zaměstnanců. Práce se také věnuje skutečným vlivům novelizace zdanění příjmů na veřejný rozpočet a inkaso daní a porovnává je s odhady stanovenými před platností změn. Závěrem těchto výpočtů je, že se v roce 2021 navýšily reálné čisté příjmy zaměstnanců o 9,4 %. Zkoumání dílčího cíle odhalilo, že původní odhady vlivu novelizace byly negativně nadhodnocené a ve skutečnosti neměly tak zásadní vliv.