Post-krizový makroekonomický vývoj evropských zemí - Čermák, Jan (2025)
Pandemie COVID-19, konflikt na Ukrajině a energetická krize výrazně ovlivnily globální ekonomiku a způsobily nepříznivý vývoj některých makroekonomických proměnných ve vybraných zemích. Tato práce se zaměřuje na srovnávací analýzu socioekonomických dopadů nedávných makroekonomických šoků a hodnotí vybrané faktory, které ovlivňují postpandemický vývoj. Cílem práce je tedy identifikovat faktory, které ovlivňují postpandemický vývoj vybraných zemí a kategorizace těchto zemí podle jejich schopnosti návratu do normálního ekonomického cyklu. Teoretická část práce představuje základní pojmy spojené problematickou socioekonomického vývoje zemí a makroekonomickými šoky. Dále jsou prezentovány klíčové vývojové faktory a související koncepty. Zdrojem dat jsou dostupné statistické databáze OECD a Eurostat. V závěru jsou výsledky praktické části interpretovány a porovnávány s předpoklady z teoretické části. Závěrečná část shrnuje hlavní zjištění a nabízí doporučení, která by mohla v budoucnu přispět k efektivnějšímu zvládání podobných krizí.