Post-krizový makroekonomický vývoj evropských zemí - Čermák, Jan; Krejčová, Nikola, 1974-; Chytil, Zdeněk, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Pandemie COVID-19, konflikt na Ukrajině a energetická krize výrazně ovlivnily globální ekonomiku a způsobily nepříznivý vývoj některých makroekonomických proměnných ve vybraných zemích. Tato práce se zaměřuje na srovnávací analýzu socioekonomických dopadů nedávných makroekonomických šoků a hodnotí vybrané faktory, které ovlivňují postpandemický vývoj. Cílem práce je tedy identifikovat faktory, které ovlivňují postpandemický vývoj vybraných zemí a kategorizace těchto zemí podle jejich schopnosti návratu do normálního ekonomického cyklu. Teoretická část práce představuje základní pojmy spojené problematickou socioekonomického vývoje zemí a makroekonomickými šoky. Dále jsou prezentovány klíčové vývojové faktory a související koncepty. Zdrojem dat jsou dostupné statistické databáze OECD a Eurostat. V závěru jsou výsledky praktické části interpretovány a porovnávány s předpoklady z teoretické části. Závěrečná část shrnuje hlavní zjištění a nabízí doporučení, která by mohla v budoucnu přispět k efektivnějšímu zvládání podobných krizí.
Vedoucí práce: Nikola Magdalena Taylor
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses