Vývoj umělé inteligence v účetnictví - Janečková, Monika (2025)
Diplomová práce je zaměřená na vývoj a využívání umělé inteligence účetními jednotkami. První část je zaměřena na historii účetnictví a umělé inteligence, současně jsou uvedeny požadavky na elektronické účetní doklady a záznamy. Následně jsou popsány možnosti využívání umělé inteligence, její silné a slabé stránky. Ve druhé části práce jsou shrnuty výsledky získané z dotazníkového šetření. Výsledky ukázaly, že k implementaci nejvíce inklinují technologické společnosti sídlící ve větších městech a nejvíce ji využívají k automatizaci rutinních úloh. Jako její hlavní výhodu považují schopnost detekovat chyby a upozorňovat na neobvyklé transakce. Naopak její nevýhodou jsou omezené vědomosti či bezpečnostní rizika. Avšak i přesto je umělá inteligence považována jako perspektivní nástroj do budoucna.