Využití umělé inteligence v účetnictví - Polášková, Patricie (2025)
Práce se zabývá využitím umělé inteligence v účetnictví, zejména z hlediska jejích aplikací, přínosů a omezení. Cílem je představit možné způsoby praktického uplatnění této technologie a zmapovat, jak je v současnosti využívána v české účetní praxi. Teoretická část práce se věnuje historickému vývoji účetnictví a následně definuje pojem umělá inteligence, představuje její základní technologie a konkrétní způsoby využití v účetnictví. Praktická část je založena na dotazníkovém šetření mezi účetními pracovníky. Analyzuje aktuální míru využívání umělé inteligence, její vnímané přínosy, hlavní překážky a očekávání do budoucna. Výsledky ukazují, že ačkoli je umělá inteligence v účetnictví zatím využívána menšinově, její rozšíření lze s ohledem na postoje respondentů očekávat.