Faktory ovlivňující výnosy DPH v zemích EU - Johanovská, Sára (2025)
Daň z přidané hodnoty (DPH) představuje jednu ze základních a klíčových položek veřejných příjmů ve všech (nejen) evropských ekonomikách. Pochopení těchto příjmů, a hlavně faktorů ovlivňující jejich vývoj je základní pro formulaci efektivních daňových politik a nastavení veřejných financí. DPH je jednou z nejvíce harmonizovaných daní, a proto je důležité porozumět dynamice vývoje výnosů a identifikovat faktory, které mohou ovlivnit jejich výnos. Tato diplomová práce se zaměřuje na identifikaci a kvantifikaci vybraných makroekonomických a institucionálních faktorů, které mohou ovlivňovat výnosy z DPH. Pomocí panelové datové analýzy pro země EU v období 2013–2023 je testován vliv proměnných, jako jsou HDP, index spotřebitelských cen, úroveň digitalizace státní správy či míra nezaměstnanosti, na výběr DPH. Výsledky analýzy mohou přispět k hlubšímu porozumění faktorů, které ovlivňují daňové výnosy, a nabídnout podklady pro formulaci efektivnější daňové politiky.