Vliv sazby daně z příjmů právnických osob na investice - Jelínek, Martin; Solilová, Veronika; Tepperová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vlivu efektivní sazby daně z příjmů právnických osob na přítoky přímých zahraničních investic (FDI) ve vybraných členských státech Evropské unie v letech 2002–2021. Pomocí ekonometrického modelu panelové regrese jsou zkoumány daňové i vybrané makroekonomické faktory, které mohou ovlivňovat rozhodování zahraničních investorů. Hlavním cílem práce je ověřit, zda efektivní daňové zatížení negativně působí na objem přijatých FDI. Výsledky analýzy potvrzují, že vyšší efektivní sazba daně má statisticky významný negativní vliv na příliv FDI. Ostatní proměnné, jako je HDP na obyvatele a míra nezaměstnanosti, se neprojevily jako významné. Práce přináší relevantní závěry pro tvorbu daňové politiky v evropském kontextu a doporučuje směřování budoucího výzkumu.
Vedoucí práce: Veronika Solilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses