Postoj učitelů a žáků k využití AI ve vzdělávání na středních školách ekonomického zaměření - Vocetka, Lukáš (2025)
Diplomová práce se zabývá postojem učitelů a žáků k využití umělé inteligence ve vzdělávání na středních školách ekonomického zaměření včetně úrovně jejich znalostí a schopností práce s touto technologií. Pozornost je věnována charakteristice generace Z, generativní umělé inteligence včetně popisu jejího historického vývoje a využití AI ve vzdělávání. V závěru teoretické části jsou uvedeny výsledky dvou výzkumů, kterých se zúčastnili učitelé a žáci středních škol. Tyto výzkumy se zabývaly podobným tématem a slouží tudíž k závěrečnému porovnání s výsledky z výzkumné části. Výzkumná část je zaměřená na empirický kvalitativní a kvantitativní výzkum, kterého se zúčastnili učitelé a žáci středních škol ekonomického zaměření. Výsledky od učitelů jsou ještě detailněji doplněny výsledky z řízených strukturovaných rozhovorů se dvěma učiteli střední školy ekonomického zaměření. V poslední části jsou sděleny výsledky výzkumu a formulovány návrhy a doporučení pro pedagogickou praxi.