Islámské principy v kontextu českého podnikání - Ondrušová, Klára; Pláničková, Markéta; Hrdý, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá možností aplikace islámských finančních principů v podmínkách českého podnikatelského prostředí. Motivací k napsání práce je absence právního rámce pro založení plně islámského podniku a islámských finančních institucí v ČR, vedoucí k nedostatku informací o možnostech „šaría-kompatibilního“ podnikání. Cílem práce je posoudit, zda a popřípadě jak lze v ČR založit a provozovat podnik v co největším souladu s islámským právem, a analyzovat možnosti jeho financování. V práci jsou vymezeny základní pojmy islámu, práva šaría a islámských financí a je provedeno porovnání s konvenčním bankovnictvím. Dále se zaměřuje na vhodné právní formy podnikání v ČR z hlediska principů sdílení zisku a rizika (mušáraka, mudáraba) a popisuje základní islámské finanční nástroje (murábaha, idžára aj.). Je možné konstatovat, že český, sekulárně založený, právní rámec nabízí určité formy podnikání, které jsou do jisté míry v souladu se šaríou. V otázce financování konvenčními bankovními produkty však panují různé názory mezi muslimy, a nelze tak poskytnout univerzální doporučení. Praktickou halal alternativou se tak nabízí KT Bank v Německu, která poskytuje islámské bankovní produkty a přijímá i zahraniční klienty.
Vedoucí práce: Markéta Pláničková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses