Zadlženosť českých podnikov - Ponechal, Dávid (2025)
Táto bakalárska práca sa zaoberá vývojom zadlženosti nefinančných podnikov v Českej republike v rokoch 2019-2023. Cieľom je analyzovať vývoj zadlženosti, zhodnotiť vplyv makroekonomických faktorov a identifikovať hlavné determinanty využívania cudzích zdrojov. Prvá časť predstavuje teoretické východiská a používané ukazovatele. Druhá časť sa zameriava na vývoj makroekonomických veličín. Tretia časť analyzuje zadlženie podnikov v jednotlivých odvetviach podľa dát MPO a následne realizuje empirické pozorovanie na individuálnej úrovni v odvetviach stavebníctva a obchodu. Výsledky poukazujú na odvetvové rozdiely v miere zadlženosti aj v citlivosti na ekonomické podmienky. Regresná analýza potvrdila význam ROA, podielu fixných aktív, nerozdelených ziskov a úrokových mier ako determinantov kapitálovej štruktúry.