Zadlženosť českých podnikov - Ponechal, Dávid; Pláničková, Markéta; Arlt, Josef, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Táto bakalárska práca sa zaoberá vývojom zadlženosti nefinančných podnikov v Českej republike v rokoch 2019-2023. Cieľom je analyzovať vývoj zadlženosti, zhodnotiť vplyv makroekonomických faktorov a identifikovať hlavné determinanty využívania cudzích zdrojov. Prvá časť predstavuje teoretické východiská a používané ukazovatele. Druhá časť sa zameriava na vývoj makroekonomických veličín. Tretia časť analyzuje zadlženie podnikov v jednotlivých odvetviach podľa dát MPO a následne realizuje empirické pozorovanie na individuálnej úrovni v odvetviach stavebníctva a obchodu. Výsledky poukazujú na odvetvové rozdiely v miere zadlženosti aj v citlivosti na ekonomické podmienky. Regresná analýza potvrdila význam ROA, podielu fixných aktív, nerozdelených ziskov a úrokových mier ako determinantov kapitálovej štruktúry.
Vedoucí práce: Markéta Pláničková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses