Analýza úvěrů na financování bydlení a porovnání jejich nákladovosti na příkladu zvolených bank - Bolysbekova, Albina; Radová, Jarmila; Vasyliev, Dmytro; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Cílem této bakalářské práce je komplexní analýza nákladovosti úvěrových produktů pro financování vlastního bydlení v České republice. S využitím jednotného modelového příkladu porovnává práce hypoteční úvěry od České spořitelny a Komerční banky, úvěry ze stavebního spoření od Buřinky a Modré pyramidy. V úvodu je popsáno současné makroekonomické prostředí a tržní podmínky: cenové trendy nemovitostí, měnová politika ČNB a makroobezřetnostní limity LTV, DTI a DSTI. Následně je provedena komparativní analýza na základě měsíční splátky, RPSN a celkového přeplatku, následně deskriptivní analýza struktury poptávky podle věku žadatelů a regionální příslušnosti. Identifikovaná rizika jsou růst úrokových sazeb, inflační tlaky, konec fixační doby a rozpočtové napětí domácností, která jsou spojena s konkrétními doporučeními pro mladé rodiny, jednotlivce a starší páry. Výsledkem je praktický přehled o relativní výhodnosti jednotlivých produktů a návod, jak optimálně volit konstrukci úvěru v závislosti na individuálních potřebách a ekonomické situaci.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses