Deskriptivní analýza přeměn uskutečněných v České republice - Marek, David (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou přeměn obchodních společností v prostředí České republiky, a to se zvláštním důrazem na účetní a daňové souvislosti těchto transakcí. Teoretická část obsahuje popis právního rámce přeměn, zejména podle zákona č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev, včetně účetních a daňových důsledků, které tyto procesy doprovázejí. Praktická část je zaměřená na analýzu reálně uskutečněných přeměn, ke kterým došlo v roce 2022. Zdrojem dat je obchodní rejstřík a další veřejně dostupné dokumenty. Analýza se věnuje aspektům, jako je rozhodný den přeměny, jednotlivé typy přeměn, právní forma, aplikace přecenění a účtování o odložené dani. Cílem práce je porovnat skutečnou praxi s teoretickými východisky a posoudit, zda přeměny probíhají v souladu s platnou legislativou a principy účetního výkaznictví. Z analýzy mimo jiné vyplynulo, že přeměny se zpravidla uskutečňují mezi spřízněnými osobami, přičemž nejčastěji se jedná o fúze sloučením.