Daňové aspekty hazardních her v digitálním věku - Mlynaříková, Noemi; Arltová, Markéta, 1970-; Hlavatá, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou daňových aspektů hazardních her v digitálním věku, s důrazem na vývoj českého trhu. Hlavním cílem závěrečné práce je analýza nastavení daňových politik v oblasti hazardních her na mezinárodní úrovni, včetně porovnání daňových režimů aplikovaných na tradiční a online formy hazardních her. Dalším cílem je poskytnout ucelený přehled o zdanění hazardních her v ČR a popsat vývoj trhu s hazardními hrami od roku 2017. K naplnění tohoto cíle je provedena důkladná analýza vývoje legislativního rámce, přičemž zvláštní pozornost je věnována reformám v letech 2012 a 2017, které zásadně ovlivnily strukturu trhu i vývoj daňových výnosů. Empirická část se opírá o ekonometrickou analýzu jednorozměrných časových řad, využívající stochastické modely SARIMA k predikci dílčích daní z hazardních her. Analýza ukazuje výrazný přesun hráčů z kamenných provozoven do online prostředí, umocněný pandemií covid-19. Dále potvrzuje efektivitu zavedených regulačních a daňových opatření, přijatých v posledním desetiletí. Získané poznatky potvrzují, že digitální prostředí zásadně mění charakter hazardního průmyslu a klade nové požadavky na daňovou politiku státu. Těžištěm diplomové práce je daň z hazardních her.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses