Ekonomické sankce ve finančním sektoru jako nástroj zahraniční politiky - Kantser, Aleksei; Brada, Jaroslav, 1964-; Marková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na efektivitu finančních sankcí uvalených na Ruskou federaci po plnohodnotné invazi na Ukrajinu v roce 2022. Cílem je posoudit, do jaké míry tyto sankce omezily schopnost Ruska financovat válečné výdaje a jaký měly dopad na jeho fiskální a měnovou stabilitu. V teoretické části jsou popsány základní typy sankcí se zvláštním důrazem na tzv. chytré sankce. Analytická část sleduje vývoj HDP, exportních příjmů, rozpočtového deficitu, měnové expanze, inflace a klíčové úrokové sazby v letech 2022–2025. Zjištění ukazují, že zatímco energetické sankce měly zpožděný účinek a krátkodobě vedly ke zvýšení ruských příjmů, finanční sankce měly rychlý a hluboký dopad. Zmrazení zahraničních aktiv Centrální banky Ruska, odpojení od SWIFT a ztráta přístupu ke kapitálu vedly ke strukturálnímu deficitu, poklesu likvidity Fondu národního blahobytu a razantní monetární expanzi. Ta způsobila růst inflace, zvýšení úrokových sazeb a tlak na podnikový sektor.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses