Investování do zlata a Bitcoinu jako ochrana proti inflací - Rykovski, Ivan; Brada, Jaroslav, 1964-; Blahová, Naďa, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zlato, které je tradičně považováno za bezpečné aktivum, a Bitcoin, relativně nové a volatilní digitální aktivum někdy označované jako „digitální zlato“ kvůli jeho omezené nabídce a nezávislosti na měnové politice konkrétního státu. Cílem této práce je porovnat schopnost zlata a Bitcoinu chránit se před inflací analýzou jejich historické výkonnosti v období inflace, se zvláštním zaměřením na nedávnou vysokou inflaci v České republice v letech 2021-2023. Výzkum zahrnuje kvantitativní analýzu výnosů, jejich volatility a korelace s inflací a aplikuje teorii portfolia ke konstrukci optimálních a konzervativních portfolií složených ze zlata a Bitcoinu. Zjištění ukazují, že zlato vykazovalo během inflace relativní stabilitu a mírné kladné nominální výnosy, což potvrzuje jeho částečnou roli jako zajištění proti inflaci. Na druhou stranu výnosy Bitcoinu vykazovaly vysokou volatilitu a výrazné ztráty během inflačních období, což podkopává jeho spolehlivost zajištění. Portfolia s vysokou alokací zlata překonala portfolia s vysokým podílem Bitcoinu, pokud jde o rizikově upravené výnosy. Studie dochází k závěru, že zatímco zlato si zachovává charakteristiky uchování hodnoty, Bitcoin v současné době neslouží jako konzistentní defenzivní zajištění proti inflaci, ale spíše jako rizikové a spekulativní aktivum.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses