Dopad zrušení superhrubé mzdy - Kellerová, Kateřina; Slintáková, Barbora; Mareš, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Zrušení superhrubé mzdy a s ním spojené znovuzavedení progresivní daňové sazby od roku 2021 představovalo významnou změnu ve způsobu zdanění příjmů ze závislé činnosti v České republice. Cílem práce je analyzovat dopady této legislativní změny na příjmovou situaci domácností a jejich spotřebitelské chování. Analýza vychází z dat Českého statistického úřadu týkajících se disponibilních příjmů, spotřebních výdajů a úspor. Subjektivní názory zaměstnanců byly zjišťovány prostřednictvím dotazníkového šetření. Výsledky ukazují, že daňová reforma přispěla k nárůstu disponibilních příjmů napříč všemi příjmovými skupinami, přičemž nejvýraznější přínos zaznamenaly domácnosti středně- a vysokopříjmové. U těchto skupin se zároveň nejvíce projevilo zvýšení spotřebních výdajů a objem úspor. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že ačkoli většina respondentů nezaznamenala výraznou změnu ve spotřebních výdajích, někteří začali více spořit, zejména kvůli obavám z rostoucích cen a snaze vytvořit si finanční rezervu.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses