Analýza vlivu sentimentu investorů na dynamiku ceny akcií firmy Gamestop - Horáček, Pavel; Quang, Tran Van; Kodera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv sentimentu investorů na sociální síti Reddit na dynamiku ceny akcií splečnosti GameStop (GME) během události short squeeze v roce 2021. Práce vychází z teoretických základů behaviorálních financí, zejména pak konceptů stádového chování, emocionálních a kognitivních vlivů na investiční rozhodování. Po mocí analýzy přirozeného jazyka bylo zpracováno přes 680 000 příspěvků a komentářů ze sedmi relevantních subredditů (např. r/wallstreetbets) v období od prosince 2020 do července 2021. Sentiment byl hodnocen nástrojem VADER a vlastní metodou založených na klíčových slovech. Statistické analýzy, včetně korelace, vícenásobné regrese a Chowova testu naznačují slabý vztah mezi sentimentem a cenou GME, ale silnou korelaci mezi počtem příspěvků a cenou před strukturálním zlomem 1.února 2021. Výsledky na značují, že sociální aktivita na Redditu, spíše než samotný sentiment, významně přispěla k mobilizaci retailových investorů a cenové volatilitě. Práce zdůrazňuje rostoucí roli so ciálních médií v digitální éře a limitace analýzy sentimentu při predikci cen akcií, čímž přispívá k diskuzi o moderních tržních anomáliích.
Vedoucí práce: Van Quang Tran
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses