E-commerce v EU z pohledu DPH - účetní a daňové souvislosti - Grundlerová, Victoria; Randáková, Monika, 1966-; Zelenková, Marie, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá daňovými a účetními specifiky elektronického obchodování (e-commerce) se zaměřením na daň z přidané hodnoty v rámci Evropské unie. Cílem práce je popsat povinnosti, které provozovatelům internetových obchodů v oblasti DPH vznikají a zhodnotit, jak jsou tyto požadavky naplňovány v praxi. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část poskytuje úvod do problematiky a představení správných postupů pro konkrétní situace. Praktická část je zaměřena na analýzu konkrétního podniku, u kterého jsou na šesti typových situacích zhodnoceny účetní a daňové postupy účetní jednotky. Většina z nich odpovídá platné legislativě, ale v některých oblastech byla identifikována pochybení v použitých postupech. V závěru jsou navržena doporučení vedoucí ke zjednodušení procesů a snížení chybovosti. Diplomová práce přináší ucelený pohled na problematiku DPH v e-commerce.
Vedoucí práce: Monika Randáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses