Investování do kryptoměn - Klubal, Tomáš (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou investování do kryptoměn, přičemž zvláštní pozornost je věnována Bitcoinu jako nejrozšířenější a nejvlivnější kryptoměně současnosti. Cílem práce je srozumitelně a systematicky představit základní principy fungování Bitcoinu, a to jak z technologického, tak ekonomického hlediska, a dále popsat praktické aspekty spojené s jeho nákupem, uchováním a prodejem. V praktické části jsou na základě historických dat z let 2021–2023 porovnány dvě základní investiční strategie – Buy and Hold a Dollar-Cost Averaging (DCA) – z hlediska výnosnosti a rizikovosti. Výsledky jsou interpretovány s ohledem na odlišnou míru rizikové tolerance modelových investorů. Práce si klade za cíl poskytnout ucelený přehled klíčových informací potřebných pro kvalifikované rozhodování o vstupu na trh s kryptoměnami.