Vývoj bankovního sektoru na území dnešní ČR před rokem 1948 - Fialová, Nikola; Brada, Jaroslav, 1964-; Blahová, Naďa, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje historickému vývoji bankovního sektoru na území dnešní České republiky do roku 1948. Práce popisuje vznik a proměny bankovních institucí od raného středověku, přes Rakousko-Uhersko, období první Československé republiky a období Protektorátu Čechy a Morava, až po poválečné znárodnění bank. Jednotlivé kapitoly se zaměřují na vznik a rozvoj klíčových bankovních institucích, vliv významných historických událostí, měnovou politiku a transformace bankovního sektoru v reakci na měnící se podmínky. Práce dokládá, jak byl vývoj bankovnictví v českých zemích úzce propojen s politickými rozhodnutími, ekonomickými krizemi i společenskými proměnami. Pozornost je také věnována období znárodnění bank po roce 1945, které znamenalo zásadní přechod k centrálně plánované ekonomice. Tato práce zároveň zdůrazňuje, že pochopení historických souvislostí je klíčové pro lepší porozumění současnému bankovnímu sektoru a jeho roli v ekonomice České republiky.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses