Zajišťovací účetnictví podle IFRS a jeho využití u nefinančních podniků - Kadlusová, Rita; Čiperová, Lenka; Závodný, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá vývojem využívání zajišťovacího účetnictví nefinančními podniky po zavedení standardu IFRS 9, který změnil požadavky a pravidla zajišťovacího účetnictví a nahradil původní standard IAS 39. Teoretická část práce se zabývá podstatou a principy zajišťovacího účetnictví, přibližuje druhy zajišťovacích vztahů a finančních derivátů a diskutuje výhody a nevýhody využití zajišťovacího účetnictví. Dále se věnuje vývoji standardu IFRS 9 a jeho srovnání s IAS 39. V praktické části práce je provedena analýza vývoje rozsahu využívání zajišťovacího účetnictví u britských nefinančních podniků v letech 2016 – 2022. Závěry diplomové práce potvrzují, že vlivem zavedení IFRS 9 došlo ke zvýšení rozsahu využívání zajišťovacího účetnictví u nefinančních podniků.
Vedoucí práce: Lenka Čiperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses