Analýza výdajů na zdravotnictví z hlediska nemocnosti obyvatel v ČR v letech 2013-2023 - Chlebcová, Michaela; Krebs, Vojtěch, 1950-; Makovec, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce analyzuje vztah mezi finančními výdaji na zdravotnictví a zdravotním stavem obyvatel České republiky v letech 2013-2023. Práce integruje teorie lidského kapitálu a modely poptávky po zdravotní péči s cílem posoudit efektivitu alokace zdrojů ve zdravotnictví. Analýza dat z veřejně dostupných zdrojů (ČSÚ, Eurostat) s využitím ekonometrických metod a korelační analýzy odhalila komplexní a mnohostranný vztah mezi výdaji a zdravím. Zásadním zjištěním je, že pouhé navyšování výdajů automaticky nevede ke zlepšení všech zdravotních ukazatelů. Práce poukazuje na potřebu revize alokace zdrojů a cílenější intervence, zejména s ohledem na životní styl občanů. Strategická doporučení zahrnují re-alokaci zdrojů s důrazem na prevenci, cílené intervence pro specifické segmenty populace a posílení vzdáleného monitoringu. Přidaná hodnota práce spočívá v hlubší analýze struktury alokace zdrojů a v identifikaci oblastí s potenciálem pro zlepšení. Práce přináší nový pohled na vztah mezi investicemi a zdravím a nabízí konkrétní, empiricky podložená doporučení pro efektivnější zdravotní politiku. Originálnost spočívá v kombinaci kvantitativního a kvalitativního přístupu s využitím mezinárodního srovnání a v návrhu opatření ke zlepšení zdravotního stavu populace.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses